При збагаченні руд кольорових металів (мідні, цинкові, свинцеві та ін. концентрати) значні енерговитрати, а також капітальні та експлуатаційні витрати, пов'язані з необхідністю доведення вологості отриманого концентрату до так званого формувального стану, що забезпечує його задовільне комкування в процесі отримання окатишів. Оптимальні значення вологості при цьому різних концентратів становлять від 6 до 10%.

На багатьох збагачувальних фабриках СНД для цієї мети широко використовуються дискові вакуумні фільтри. В силу конструктивних особливостей вони вивантажують осадок з вологістю не нижче, ніж 12-15%, а потім він досушується в промислових сушарках з витратами теплоносіїв.

Свого часу НВП поставило два фільтр-преси (див. фото) на комбінат «Святогор» (РФ), де вони вивантажують осадок мідного концентрату з вологістю до 10%, а цинкового – 11%. Досліди показали, що пресування осадків мідного концентрату тиском до 50 атм. не знижує вологість нижче 10%. Найбільш ефективне продування осадка стисненим повітрям з підпресуванням його мембранами. За тривалості її порядку 10-12 хв. вологість знижується до 6-8%, але збільшуються енерговитрати. Можливе також застосування плит з підігрівом, але це також пов'язане із значними витратами. Всі ці рішення є у розпорядженні фільтр-пресів «НВП – Східна Україна».

Фильтр-пресс ЧМ

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017