При виробництві міді та інших металів анодним способом існує необхідність безперервного очищення розчину електроліту, що у ванні для електролізу. При цьому необхідно забезпечити чистоту розчину лише на рівні 1-2 мг/л. Пов'язано це з тим, що домішки, які знаходяться в розчині (часто це золото, платина тощо) потрапляють на листи металу, що утворюються, і створюють у подальшому їх застосуванні гальванічні пари, які сприяють руйнуванню металу.

Виконана дослідницька робота на заводі "Балхашмедь" (Казахстан) дозволила знайти спосіб очищення таких продуктів фільтруванням і підібрати відповідну тканину, що забезпечує необхідну чистоту. Фільтр-прес спеціальної конструкції працює у режимі згущення, тобто. фільтрує розчин у режимі постійної швидкості і при досягненні тиску заданого значення зворотним струмом фільтрату змиває шар осаду, що утворився. Потім цикл повторюється. Згущену частину фільтрують на невеликому фільтр-пресі звичайної конструкції. На жаль, завод через низку причин не зміг замовити такий фільтр-прес, але його аналог з поверхнею фільтрування 50 м2 був виготовлений «НВП – Східна Україна» (див. фото) і поставлений в Росію для згущення твердої фази та тонкого очищення рідини. суспензії.

Свого часу мембранний фільтр-прес звичайної конструкції буб виготовлений та поставлений заводу КЗМО (м. Константинівка), де використовується вже довгий час саме для такого завдання.

В 2019 р. НВП виконало модерні звію цього фільтр-пресу, яка дозволила збільшити йог поверхню фільтрування з 6 до 24 м2 та до оснастила його сучасною клапанно-коллектоною системою. Фільтр-прес продовжує успішно працювати.

Фильтр-пресс ЧМ

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017