При мокрому збагаченні залізної руди потрібно зневоднити шлам, що утворюється. Оскільки він легко фільтрується, зазвичай цієї мети застосовуються дискові вакуум-фільтри. Але одержуваний при цьому осадок вологістю порядку 13-15% вимагає додаткової сушіння до параметрів, дозволяють його окомкування, тобто. до вологості 8-9%. Це пов'язано з великими енерговитратами, не кажучи вже про величезні витрати електроенергії на роботу вакуум-насосів.

«НВП – Східна Україна» виконала пошукову роботу для Полтавського ГЗК із зневоднення шламу залізорудного концентрату на моделі фільтр-пресу ЧМ. Було встановлено, що необхідну вологість осадка можна забезпечити як при камерному, так і при мембранному виконанні фільтр-преса. Останнє дозволяє скоротити витрати стисненого повітря на продування осадка за рахунок його підпресування мембранами в процесі продування, але збільшує вартість фільтра.

У зв'язку зі значними потоками шламу (2-2.2 тис.т сухого осадка на годину), що зневоджується, потрібні фільтр-преси з великою поверхнею фільтрування не менше 800 м². Фільтр-преси такої поверхні є типорозмірним рядом НВП, аналогом служить ЧС 535 (див. фото), що працює при зневодненні каоліну в смт. Побузьке (Україна).

Фильтр-пресс ЧМ

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017