Фільтр-преси камерного та мембранного типів вже багато років працюють в цукробуряковому виробництві на стадії фільтрування суспензії соку першої сатурації, замінив там дискові та барабанні вакуум-фільтри.

Така заміна забезпечила значні втрати цукру з відфільтрованим осадком завдяки можливості проводити ефективну та економічну промивку осадка безпосередньо в камерах фільтр-пресу, при цьому порова рідина осадка приєднується до основного фільтрату.

На багатьох українських цукрових заводах вказане завдання вирішується за допомогою фільтр-пресів ЧМ. Для ознайомлення з переліком таких заводів рекомендується скористатись референс-аркушом, що знаходиться на даному сайті.

Так, в сезон 2008 року один фільтр-прес ЧМ 150/40-1200х1200М було встановлено на Томашпільському цукровому заводі (Вінницька обл., Україна) для фільтрування суспензії соку 1-ї сатурації (див. фото нижче). Потужність заводу на той час складала до 2500 тонн буряків на добу. Раніше на цьому переділі використовувалися барабанні вакуум-фільтри.

Щільність суспензії 1.16-1.19 г/см3.

Попередньо на заводі були проведені роботи із удосконалення ділянки фільтрування: нарощена ємність суспензії, виділено ємності слабкого промивання та аміачної води, встановлений транспортер для відведення осадка, підготовлений отвір під фільтр-пресом для вивантаження осадка, встановлений частотний перетворювач для керування насосом подачі суспензії.

 

На фільтр-пресах ЧМ застосовується так звана методична промивка осадка, при який весь промивний фільтрат розділяється на дві частини, при чому перша частина, зміст цукру в який достатньо великий, приєднується до основного фільтрата, а друга частина подається в наступному циклі фільтрування на фільтр-прес в першій ступені промивки осадка, на другій ступені використовується чиста вода, найчастіше так звана аміачна. Це дозволяє не тільки достатньо зменшити втрати цукру з осадком, но також запобігти зайвого розбавлення соку, що йде на подальше упарювання.

В 2021 році НВП виготовило, поставило цьому підприємстві ще один фільтр-прес ЧМ 150/40-1200х1200 та прийняла участь во введенні його в роботу.

 

 

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017