При виробництві соєвої олії виникає проблема забезпечення її задовільної чистоти та прозорості. Ця проблема ускладнюється тим, що при поступовому охолодженні масла від температури, при якій воно віджимається, до тієї, при якій воно зберігається і надходить до користувача, спочатку  в чистому і прозорому маслі з'являється суспензія, що істотно погіршує якість масла (див. фото 1, ліва склянка).

Частинки цієї суспензії мають настільки малі розміри, що видалити їх простим фільтруванням, при температурі 50-60 ° С практично неможливо. Фільтрат все одно виходить каламутним, особливо після охолодження (див. фото 1, права склянка).

Фильтр-пресс ЧМ
Фото 1. Соєва олія вихідне та відфільтроване при Т=60°С без перліта

В ТОВ "НВП – Східна Україна" виконані дослідження з тонкого очищення соєвої олії із застосуванням як допоміжний матеріал фільтрувального перліту. В результаті при фільтруванні олії, охолодженої до 15°С, отримано очищену соєву олію хорошого ступеня прозорості та осадок, товщиною 3-4 мм, легко відокремлюваний від фільтрувальної тканини (див. фото 2).ву склянку), а тканина, що фільтрує, виявляється повністю забрудненою, хоч на її поверхні осадка як такого не виявляється.

Фильтр-пресс ЧМ
Фото 2. Соєва олія, відфільтрована при Т=15° с перлітом, осадок і тканина

Для промислової реалізації описаного процесу ТОВ "НВП – Східна Україна" розроблено спеціальний фільтр-прес, що дозволяє вивантажувати такі тонкі осадки.

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017