У теплових електростанцій, що працюють на мазуті, періодично утворюються стічні води в результаті змиву продуктів горіння з поверхонь нагріву регенеративних повітропідігрівачів (скорочено РВП). Ці стоки містять у розчиненому вигляді ряд сполук, у тому числі такого цінного продукту, як ванадій.

Ухвалено два методи переробки таких стоків. Коли ставиться завдання простого його знешкодження, він обробляється вапняним молоком, а шлам, що утворився, згущується і фільтрується. При необхідності вилучення сполук ванадію обробка шламу проводиться в два ступені: спочатку стік обробляється розчином їдкого натру з випаданням в осад сполук ванадію, потім, після згущення та зневоднення отриманого продукту фільтрат і верхній злив обробляють вапном, згущують і фільтрують.     

У 2005 р. «НВП-Східна Україна» провела дослідження, за результатами яких розробила найбільш оптимальну конструкцію фільтр-прес ЧМ (див. фото), який потім виготовила та ввела в експлуатацію на Шатурській ГРЕС 5 (РФ). Він використовується послідовно як на першій, так і на другій стадіях з отриманням осадка, придатного до утилізації, і фільтрату, за чистотою відповідного вимогам екології.

Фильтр-пресс ЧМ

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017