Для теплових електростанцій, що використовують тверде паливо, велике значення має проблема скидання золовмісної суспензії. В даний час переважна частина таких ТЕЦ скидає шлам мокрого видалення золи в шламонакопичувачі, виводячи з господарського землекористування великі масиви земель і завдаючи величезної шкоди природі.

Аналіз фільтрувальних властивостей зазначених шламів десяти російських електростанцій (Ангренської, Красноярської, Єрмаківської та інших, що працюють на вугіллі), виконаний співробітниками «НВП-Східна Україна», показує, що  тут можуть бути успішно використані фільтр-преси ЧМ великих поверхонь.

Це дозволить отримувати чистий фільтрат та осадки з вологістю 15-16% при мінімумі енергетичних витрат. Додатково скоротяться витрати на транспортування шламів та експлуатацію шламопроводів, а також на обслуговування шламонакопичувачів, різко знизиться шкода, що завдається природі.

Щоб уявити масштаб розв'язання цього завдання, досить відзначити, що зневоднення шламу з вмістом твердого 50 г/л до осадка з вологістю 15%, дозволить у 100 разів зменшити масу та обсяг відходів, що транспортуються і складуються.

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017