На більшості цементних заводів СНД застосовано так званий «мокрий» спосіб одержання цементу. Він полягає в тому, що в цементну піч вихідний шлам подається у вигляді суспензії з вологістю близько 40%, для досушування якого до твердого стану потрібні значні витрати теплоносія, зокрема газу.

На рубежі 80-х років минулого століття низка зарубіжних заводів була переведена на «напівсухий» метод, при якому вихідний шлам попередньо зневоднювався на фільтр-пресах до вологості 19-20% і в такому вигляді подавався в піч.

Виконані низкою НДІ, у тому числі і «НВП – Східна Україна» дослідження показали, що для вирішення цього завдання потрібні фільтр-преси великої одиничної потужності та розраховані на робочий тиск не менше 16 атм.

Як показав економічний розрахунок, виконаний для Балаклійського цементного заводу (Харківська область), при переході на напівсухий метод річний ефект за ціни газу близько 380 доларів за 1000 м³ (по стану на 2006 р.) становитиме при курсі долара 12 грн. близько 250 млн. грн., що не лише швидко окупить необхідні капітальні витрати, а й надалі приноситиме суттєву економію витрат на теплоносій.   

Зрозуміло, що при сучасних цінах на теплоносії економічний ефект складає значно більшу суму.

«НВП – Східна Україна» освоїло випуск фільтр-пресів із необхідними характеристиками. Зокрема, у смт. Побузьке (Україна) у виробництві каоліну працює наш фільтр-прес з поверхнею фільтрування 530 м² при тиску 16 атм., який є повним аналогом потрібної для вирішення цього завдання машини. Використання результатів гальмується відсутністю у заводу необхідних коштів.

Фильтр-пресс ЧМ 530/20-1500. Северный карьер. г. Побужье (Кировоградская обл., Украина)
Фільтр-прес ЧМ 530/20-1500.
м. Побузьке (Кіровоградська обл., Україна). Північний кар'єр

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017