Традиційно вважалося, що для очищення пульпи вилуговування руд, що містять алюміній, у виробництві глинозему повинні використовуватися вакуумні фільтри. Ідея використовувати фільтр-преси для поділу фаз пульпи вилуговування виникла в лабораторії отримання глинозему з алуніту інституту ВАМІ (Санкт Петербург) наприкінці 60-х років.

Виконані на Кіровабадському алюмінієвому заводі випробування ФПАКМ 25 за участю нинішніх фахівців «НВП – Східна Україна» показали, що це не тільки забезпечує хорошу якість фільтрату, а й промиванням осадка безпосередньо на фільтр-пресі зменшує втрати з ним лугу до норм, що вимагаються за регламентом. При цьому витрати промивної води також не виходили за межі допустимого.

Повторно до цього питання звернулася лабораторія ВАМИ проф. Уткова В.А. Випробування також за участю нинішніх спеціалістів НВП були на ФПАКМ Запорізького заводу. Вони також підтвердили ефективність цього рішення, крім того, оскільки вологість осадка не перевищувала 24%, була підтверджена можливість його використання як сировина для аглофабрик.

На жаль, мала одинична потужність ФПАКМ, а також ряд складнощів з їхньою роботою не дали свого часу реалізуватися даній можливості.

Зараз, коли НВП освоїло випуск фільтр-пресів з поверхнею 400-500 м2 (див. фото) саме час повернутися до цієї проблеми.

Фильтр-пресс ЧМ

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017